Du som vill bli doktorand

Utbildningens omfattning

Utbildningen på forskarnivå leder till licentiatexamen om 120 hp alternativt doktorsexamen om 240 hp, inom ett specifikt ämnesområde. Utbildningen fram till doktorsexamen kräver normalt heltidsstudier under fyra år, möjlighet finns också att avlägga licentiatexamen efter två år. Dessutom kan studierna bedrivas på deltid under maximalt åtta respektive fyra år. Föräldraledighet räknas inte in i ovanstående tidsangivelser.

Utbildningen består både av valbara och obligatoriska kurser. En central del i utbildningen på forskarnivå utgörs av framställande av en avhandling som trycks och offentliggörs och som ska försvaras vid ett offentligt seminarium. En avhandling kan antingen skrivas som en sammanläggningsavhandling eller som monografi. En monografi är ett enhetligt sammanhängande verk, medan en sammanläggningsavhandling består av ett antal vetenskapliga artiklar som binds ihop av en sammanhållande text, s.k. kappa.

Behörighet

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att du uppfyller kraven för grundläggande och särskild behörighet i enlighet med vad som anges i högskoleförordningen. Grundläggande behörighet har den som har:

1. avlagt en examen på avancerad nivå
  2. fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå,
  3. eller på något annat sätt, inom eller utom landet, förvärvat motsvarande kunskaper

Beroende på ämnesområde kan även krav på särskild behörighet ställas.

Ansökan

För att bli antagen som doktorand vid IT-fakulteten krävs att man söker en utlyst doktorandtjänst, vilka utannonseras på universitetets sidor, se Doktorandutlysningar. Vad som krävs för att bli antagen framgår av respektive annons.

För dig med lärarexamen

Forskarskolan CUL vänder sig specifikt till dig som har lärarexamen, vill kompetensutveckla dig och bidra till en skola på vetenskaplig grund:

Urval

Om det finns fler sökande än det finns platser görs ett urval. Urvalet sker med hänsyn till den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Bedömningen kan grunda sig på uppsatser, examensarbeten och andra relevanta publikationer, t.ex. vetenskapliga artiklar om sådana finns. Därutöver kan vetenskaplig reflektion eller s.k. "research statement" krävas, där den sökande reflekterar över planerad forskningsuppgift eller planerat avhandlingsområde.

Sidansvarig: Cecilia Ihse|Sidan uppdaterades: 2017-05-12