• Robots are becoming classroom tutors. But will they make the grade?

[2019-02-15] "Mechanical mentors try to find their place as teacher's helper". Article in Science news with reference to research by Sofia Serholt, Interaction Design, Department of Computer Science and Engineering.

• Skogsbranschens digitalisering i fokus på konferens

[2019-02-14] Vid konferensens Skogens digitalisering kommer ny forskning från Göteborgs universitet presenteras som visar hur digitaliseringen förändrar premisserna för hur skogsbolagen kan göra affärer i framtiden. Följdeffekterna är att tidigare konkurrenter kan ses som potentiella samarbetspartners.

• Forskaren förklarar: Därför väger vi emojier på guldvåg

[2019-02-12] Hur kan det komma sig att vissa av oss tillskriver dessa till synes så simpla uttryck så mycket mening? Varför blir det viktigt för oss att försöka tolka och förstå? Och varför leder det ibland till missförstånd? skriver Beata Jungselius, doktorand i tillämpad IT.

• Applied IT researchers facilitates Surveillance in the Digital Society workshop at ECIS

[2019-02-08] Applied IT researcher Marie Eneman will together with fellow colleagues organize a workshop at the ECIS conference in Stockholm in June on the topic of surveillance.

• Göteborgs universitet partner i nytt centrum för artificiell intelligens

[2019-02-07] På onsdagen invigdes ett nytt AI-centrum vid Lindholmen Science Park. Göteborgs universitet är medfinansiär och projektet är en del av en bredare satsning på artificiell intelligens och digitalisering som universitetet håller på att lansera.

• Studenter medverkade i Cyber Challenge 2019

[2019-02-05] Det cyber-säkerhetspolitiska läget i Sverige har snabbt förvärrats. En träffsäker analys av vad som inträffat följt av en snabb hantering är nödvändigt för att krisen inte ska eskalera och samhället fortsätta fungera. Detta var förutsättningarna när studenter från Göteborgs universitet konfronterades med fiktiva men - i allra högsta grad - verklighetstrogna hot vid Försvarshögskolans tävling Cyber Challenge 2019.

• Digitaliseringen förändrar IT-chefens roll

[2019-01-30] Den traditionella IT-chefen med en självklar plats i ledningsgruppen utmanas av nya yrkesroller i och med företagens och de offentliga verksamheternas satsning på digitalisering. Ett nytt fokus på digital omställning och affärsverksamhet leder till en stadig marginalisering av yrkesrollen, visar ny forskning vid Göteborgs universitet.

• Varför har AI blivit så hett just nu?

[2019-01-29] Informatikprofessorn Jan Ljungberg ser bakåt i tiden och funderar över vilka förutsättningar som styrt utvecklingen till läget där vi befinner oss idag. Vad är det som skiljer vår tid från tidigare AI-hajper?

• Sök till Årets IT-tjej 2019

[2019-01-24] För 17:e året i rad delar Microsoft ut pris till Årets IT-tjej. Med utmärkelsen Årets IT-tjej vill de lyfta fram kvinnliga förebilder inom olika tekniska områden för att inspirera fler tjejer att söka sig mot teknik och IT. Är du eller någon du känner Årets IT-tjej 2019?

• App för medborgarengagemang i byggprojekt vann innovationstävling

[2019-01-22] Studenterna Adelina Fernström och Maria Weise vann White Innovation Challenge med sin app Engage4Change. På ett enkelt, informativt och pedagogiskt sätt vill vinnarna råda bot på den förvirring och okunskap som finns kring stadens alla byggprojekt och få medborgarna att informeras och engageras kring vad som byggs.