• På sociala medier går det att hitta stöd i sorgen

[2019-04-11] Hur kan sociala medier vara ett stöd i sorgearbetet? Svaret på den frågan söker forskaren Ylva Hård af Segerstad. Lyssna på podden!

• Studentintervju, masterprogrammet Game Design & Technology

[2019-04-11] Marek Cernák från Slovakien är förstaårsstudent på det nystartade masterprogrammet Game Design & Technology. (Intervjun är på engelska)

• Student tog hem miljöpris på Hack for Sweden 2019

[2019-04-10] Att sammanlänka miljöutmaningen med vår egen bakgård genom en lärorik grundvatten-app. Det var idén som gav Adelric Wong and hans lag priset "Green Award" på Hack for Sweden 2019 i Stockholm den 4-6 april.

• Selfies förstärker gemenskap snarare än att visa på självupptagenhet

[2019-04-04] Att ta selfies med mobiltelefonen på offentliga platser associeras ofta med självupptagenhet och ett ytligt beteende. Men forskning från Göteborgs universitet visar att selfies är en del av ett större fotografiskt sammanhang där de fungerar som visuell kommunikation och en betydelsefull aktivitet i interaktionen tillsammans med andra människor.

• April 15 submission deadline for Surveillance in the Digital Society workshop

[2019-04-03] Surveillance is not a new phenomenon, digitalization has however enabled surveillance of a magnitude we have not seen before. On social media people share the intimacies of their lives, leading to a huge repository of information. Additionally the volume of digital surveillance devices, such as stationary surveillance systems (CCTV), mobile devices such as smartphones, body-worn cameras, cameras in cars, drones and a variety of sensors.

• Nytt forskningsprojekt om AI och digital matematik

[2019-04-01] Professor Johan Lundin har beviljats drygt 700 000 kr för det tvååriga ULF-projektet "AI och digital matematik, nya förutsättningar för undervisning och lärande".

• Alexandra Weilenmann ny professor i interaktionsdesign

[2019-03-22] - Det känns väldigt roligt. Jag ser fram emot att fortsätta att lära mig - och göra nya saker. Och samarbeta och skapa nya kontakter med andra forskare och ämnen på universitet, som psykologi, medicin och journalistik, säger hon.

• Prototyp för digitaliserat ledningsarbete presenteras på IVA:s forskningsdag

[2019-03-20] Faramarz Agahi har valts ut av IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, för att presentera sitt arbete med det smarta uppföljningsverktyget BasedOn. IVA anser att systemprototypen har stor potential för affärsutveckling. - Förhoppningen är att med nya resurser och intresserade företag kunna färdigställa en version för att kunna testa verktyget på riktigt, säger han.

• Studentintervju, masterprogrammet Digital Leadership

[2019-03-05] Intervju med Maria Weise från Neubrandenburg i Tyskland, som läser första året på det nystartade masterprogrammet Digital Leadership. (engelsk text)

• Unikt samarbete för framtidens diagnostik av svåra infektionssjukdomar

[2019-02-27] Den 20-21 mars hålls konferensen Engineering Health som lyfter upp forskningssamarbeten mellan Sahlgrenska Akademin, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Chalmers. Lars Magnus Andersson, verksamhetschef och överläkare på Infektion på SU och Robert Feldt, professor vid Data- och informationsteknik på Chalmers kommer tillsammans hålla en presentation om sitt gemensamma forskningsprojekt. De har en vision om att stödja och förbättra behandling av svåra och svårdiagnostiserade infektionssjukdomar där patienterna är inlagda på sjukhus och behandlas över tid.