• Många idéer kring hållbarhet under IT-fakultetens Act! Sustainable-dag

[2019-11-08] Många intressanta idéer dök upp under Act! Sustainable-veckan. IT-fakulteten och Utbildningsvetenskapliga fakulteten ansvarade för torsdagens programpunkter.

• Elever med erfarenhet av robotar kritiska till att ha dem i klassrummet

[2019-11-05] Digitaliseringen och samhällets snabba tekniska utveckling har bidragit till diskussioner och tester av pedagogiska robotar i skolan. Ny forskning från Göteborgs universitet visar att elever med erfarenhet av robotar som läser av och analyserar känslor är mer negativa till dem än elever som inte träffat på dessa robotar tidigare.

• Data- och informationsteknik får närmare 33 miljoner i Vetenskapsrådets senaste utlysning

[2019-11-04] Forskare vid institutionen för data- och informationsteknik tilldelas närmare 33 miljoner i Vetenskapsrådet utlysning inom Naturvetenskap och teknikvetenskap 2019. Pengarna fördelas under en period på fyra till fem år.

• Nancy Baym promoverades till hedersdoktor

[2019-10-30] 18 oktober promoverades Nancy Baym, Senior Principal Researcher vid Microsoft Research, under pompa och ståt till hedersdoktor vid IT-fakulteten och Göteborgs universitet.

• IT för minskad mödradödlighet - intervju med doktoranden Hawa Nyende

[2019-10-21] Hawa Nyende är en av doktoranderna i BRIGHT-projektet - ett SIDA-finansierat samarbete mellan Göteborgs universitet och Chalmers i Sverige, och Mbarara University och Makerere University i Uganda. Hawa Nyende forskar inom e-hälsa, med fokus på användning av IT för att minska mödradödligheten i utvecklingsländer.

• Vem är egentligen konstnären bakom AI-genererad konst?

[2019-10-21] Det blir vanligare att artificiell intelligens används vid kreativt skapande. Ett exempel är Google Dream-projektet som väckt uppmärksamhet med sina surrealistiska bilder. Men vem är egentligen konstnären bakom bilderna, datorn som skapar bilderna eller människan som programmerar och använder datorn? En ny forskningsartikel belyser möjligheterna och problemen med skapande maskiner.

• Sociala medier-användningen äger rum både on- och offline

[2019-10-15] Sociala medier har förändrat hur människor kommunicerar med varandra men användandet är varken statiskt eller knutet till en specifik plattform. Nya funktioner på plattformarna, förändrade livsvillkor och förmåga att vara både on- och offline samtidigt är några av de omständigheter som påverkar vårt användande. Det visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

• Lämna ditt bidrag till SWEG 2020

[2019-10-10] SWEG 2020 är ett forum för att diskutera aktuella frågor kring e-förvaltning. Konferensen ägnas åt öppna och kreativa diskussioner om e-förvaltningsforskning och dess framtida riktningar. Sista dag för bidrag är 24 november.

• Utbildningsminister Anna Ekström besökte ULF-projekt om praktiknära forskning i skolan

[2019-09-26] Utbildningsminister Anna Ekström besökte i tisdags två ULF-projekt om praktiknära forskning i skolan - "Språkdidaktisk samverkan" samt "AI och digital matematik".

• "Var tydlig med vad digitaliseringen ska uppnå"

[2019-09-18] Offentlig sektor visar låg mognad i att hantera digitala investeringar. Det finns också en stor rädsla för att digitala satsningar inte ska gå att räkna hem ekonomiskt. Det menar Johan Magnusson vid institutionen för tillämpad IT i en nyligen publicerad rapport.