• AI-agenter kan lära sig att kommunicera effektivt

[2020-07-15] Forskare från Göteborgs universitet och Chalmers presenterar en metod för att studera hur språk utvecklas som ett effektivt verktyg för att beskriva mentala bilder. I en ny studie visar de att så kallade artificiella agenter på egen hand kan lära sig att kommunicera på ett artificiellt språk som liknar mänskligt språk. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.

• Kognitionsvetenskapligt program bland de mest eftertraktade vid Göteborgs universitet

[2020-07-10] Göteborgs universitet har haft mer än 20 procents ökning av antalet ansökningar inför 2020 jämfört med hösten 2019. Kognitionsvetenskapligt program är i år bland de tio utbildningar vid universitetet som har högst söktryck i förhållande till antalet platser.

• Nytt stipendium till avgiftsstudenter inför höstterminen

[2020-06-15] Göteborgs universitet erbjuder nu möjlighet till ett nytt stipendium "The Covid-19 Financial Aid Scholarship" för avgiftsskyldiga studenter som studerat på GU under 2019/2020 och som registrerar sig för studier i höst. Detta beslutade rektor den 11 juni.

• Systemvetarstudenten Tanya Singh är Årets tech-tjej 2020

[2020-06-12] Systemvetarstudenten Tanya Singh är Årets tech-tjej 2020. Hon korades till vinnare när utmärkelsen delades ut för 18:e året i rad den 11 juni. Tävlingens syfte är att lyfta kvinnliga förebilder inom tech-branschen för att inspirera fler att studera ämnen inom teknik och IT.

• Tydlig kommunikation i operationssalar leder till ökad patientsäkerhet

[2020-06-09] Tydlig kommunikation är avgörande för samordningen i en operationssal och för att förebygga fel under pågående operation. Ny forskning från Göteborgs universitet som har undersökt lagarbetet i svenska operationssalar visar att fler sociala aspekter i kommunikationen kan främja patientsäkerheten.

• Undervisning både digitalt och på campus till hösten

[2020-06-05] Trots att regeringen dragit tillbaka rekommendationen om distansundervisning kommer återgången till campus att vara begränsad till hösten. Detta eftersom andra rekommendationer för att bidra till minskad smittspridning av covid-19 fortfarande gäller.

• Lärare? Läs en distanskurs om AI och skolans digitalisering i höst

[2020-06-03] Sen anmälan till kurspaket Introduktion till digitalisering för lärare öppnar i juli.

• Grattis Thommy Eriksson till IT-fakultetens pedagogiska pris 2020!

[2020-05-28] IT-fakultetens pedagogiska pris 2020 går till Thommy Eriksson, avdelningen för interaktionsdesign, institutionen för data- och informationsteknik. Thommy får priset för sina pedagogiska gärningar inom masterprogrammet Game Design & Technology och kursen Digital movie-making, samt sitt mångåriga arbete med övergången till digitalt lärande.

• Så känner du igen översättningssvenska (P1)

[2020-05-26] Varje dag möts vi av översatta texter. Risken är stor att de är skrivna på översättningssvenska. Programmet "Språket" i P1 med språkvetare Henrik Rosenkvist, professor i nordiska språk vid Göteborgs universitet, Aarne Ranta, professor vid institutionen för data- och informationsteknik, och Alexander Katourgi, översättare.

• Tre nya sommarkurser 2020!

[2020-05-15] Institutionen för data- och informationsteknik har skapat tre helt nya sommarkurser för 2020: Introduktion till programmering i Python (7,5 hp), Design Fiction - how to read, create and use it (4 hp), och Software Engineering for AI Systems (7,5 hp). Samtliga kurser ges på distans. Kursstart 22 juni.