• Tio miljoner kronor till forskning om digitalt stöd för unga cancerdrabbade

[2020-01-08] Innovationsprojektet minKod Cancervård på ungas villkor har tilldelats närmare tio miljoner kronor från Vinnova. Målet är att tillsammans med unga cancerdrabbade utveckla digitala former för socio-emotionellt stöd från andra unga canceröverlevare som lever med liknande situation och erfarenheter.

• Forskare undersöker föreställningar om 2019 års julklapp mobillådan och behöver allmänhetens hjälp

[2019-12-19] Mobillådan. Årets julklapp 2019 speglar samtidens diskussioner kring skärmtid, psykisk hälsa och oförmågan att umgås som förr. Men tror vi att vår koncentration och vårt umgänge blir bättre av att vi lägger mobiltelefonen i en låda, eller finns det någon annan anledning till att en tom behållare blir årets julklapp? Forskarna Alexandra Weilenmann och Mikael Wiberg vill ta reda på detta och behöver allmänhetens hjälp för att undersöka föreställningar och användningen av mobillådan.

• Citizen science project to tackle climate change receives Norwegian funding

[2019-12-06] Marisa Ponti has together with department colleagues received NOK 1,800 000 funding from Nordforsk for the project Nordic participatory, healthy and people-centred cities (NordicPATH).

• Thorsten Berger tilldelas Wallenberg Academy Fellow!

[2019-12-03] Thorsten Berger tilldelas Wallenberg Academy Fellow för sitt arbete med versionshantering inom mjukvaruutveckling.

• Från konferensen "AI in Prehospital care"

[2019-11-25] Samverkanskonferensen "AI in Prehospital care" visade intressanta exempel på hur artificiell intelligens kan användas inom vården.

• Studenter från CSE visar det osynliga på Universeum

[2019-11-21] 60 studenter från två av CSE:s masterpgrogram visade upp sina projekt för 4500 besökare på Universeum under utställningen "Showing the Invisible" den 25-26 oktober 2019.

• 40 miljoner kronor till lärarutbildningens digitalisering

[2019-11-15] Göteborgs universitet har tillsammans med åtta andra svenska lärosäten tilldelats 40 miljoner kronor av Vetenskapsrådet (VR). Pengarna ska gå till att utveckla forskarskolan Upgrade som syftar till att skapa kunskap om digitalisering i relation till lärarutbildningen. - Vi har goda erfarenheter från den pågående forskarskolan Grade med fokus på skolans digitalisering, och har nu lyckats samlat de starkaste forskningsmiljöerna i Sverige kring IT, lärande och lärarutbildning under det nya projektnamnet Upgrade. Det är glädjande att VR återigen tror på vårt arbete, säger Johan Lundin, ordförande för Grade och professor vid institutionen för tillämpad IT.

• Ylva Hård af Segerstad beviljas VFT-program

[2019-11-15] Ylva Hård af Segerstad har tillsammans med Maria Olsson (Sahlgrenska universitetssjukhuset) och Stefan Nilsson (Institutionen för vårdvetenskap, Göteborgs universitet) blivit beviljad medel inom programmet Verifiering för tillämpning (VFT) från Forsknings- och innovationskontoret (FIK) för att nyttiggöra resultat av sin forskning om digitala verktyg som stöd för unga vuxna canceröverlevare.

• Många idéer kring hållbarhet under IT-fakultetens Act! Sustainable-dag

[2019-11-08] Många intressanta idéer dök upp under Act! Sustainable-veckan. IT-fakulteten och Utbildningsvetenskapliga fakulteten ansvarade för torsdagens programpunkter.

• Elever med erfarenhet av robotar kritiska till att ha dem i klassrummet

[2019-11-05] Digitaliseringen och samhällets snabba tekniska utveckling har bidragit till diskussioner och tester av pedagogiska robotar i skolan. Ny forskning från Göteborgs universitet visar att elever med erfarenhet av robotar som läser av och analyserar känslor är mer negativa till dem än elever som inte träffat på dessa robotar tidigare.