• Sociala medier-användningen äger rum både on- och offline

[2019-10-15] Sociala medier har förändrat hur människor kommunicerar med varandra men användandet är varken statiskt eller knutet till en specifik plattform. Nya funktioner på plattformarna, förändrade livsvillkor och förmåga att vara både on- och offline samtidigt är några av de omständigheter som påverkar vårt användande. Det visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

• Lämna ditt bidrag till SWEG 2020

[2019-10-10] SWEG 2020 är ett forum för att diskutera aktuella frågor kring e-förvaltning. Konferensen ägnas åt öppna och kreativa diskussioner om e-förvaltningsforskning och dess framtida riktningar. Sista dag för bidrag är 24 november.

• Utbildningsminister Anna Ekström besökte ULF-projekt om praktiknära forskning i skolan

[2019-09-26] Utbildningsminister Anna Ekström besökte i tisdags två ULF-projekt om praktiknära forskning i skolan - "Språkdidaktisk samverkan" samt "AI och digital matematik".

• "Var tydlig med vad digitaliseringen ska uppnå"

[2019-09-18] Offentlig sektor visar låg mognad i att hantera digitala investeringar. Det finns också en stor rädsla för att digitala satsningar inte ska gå att räkna hem ekonomiskt. Det menar Johan Magnusson vid institutionen för tillämpad IT i en nyligen publicerad rapport.

• Ny professor installerad

[2019-09-16] Alexandra Weilenmann är ny professor i interaktionsdesign vid institutionen för tillämpad IT. Fredagen den 13 september höll hon sin installationsföreläsning Tio tankar om skärmtid.

• Forskningsprojekt: En framtid med "sociala drönare"

[2019-09-12] Drönare förväntas bli ett allt vanligare redskap i vår vardag. I ett nytt forskningsprojekt kommer forskare från institutionen för data- och informationsteknik att undersöka hur sociala drönare bäst ska användas och regleras för att gynna enskilda individer och samhället i stort.

• Forskare ska studera misstro mot artificiell intelligens

[2019-09-12] Samtidigt som förväntningarna är stora på att artificiell intelligens ska bidra till ett bättre samhälle väcker den nya tekniken känslor av misstro hos många. Forskare vid Göteborgs universitet, under ledning av Jonas Ivarsson, ska undersöka hur oro och rädsla för ny teknik kan påverka samhällets utveckling.

• Välkommen till en halvdag om AI och lärande

[2019-08-30] Johan Lundin, en av de forskare som fått medel för genomförande av ULF-projekt, bjuder den 28 oktober in lärare och skolledare till en halvdag på tema artificiell intelligens och lärande.

• FORSKARINTERVJU: Charlott Sellberg

[2019-08-21] Charlott Sellberg är ny universitetslektor vid avdelningen för lärande, kommunikation och IT. - Jag har länge haft ögonen på institutionen och tidigare samarbetat med flera i personalen. Utifrån får man känslan av att verksamheten präglas av arbetsglädje, frihet och en positiv anda, säger hon.

• Introduktion till digitalisering för lärare: Anmälan till kurspaket öppnar 15 juli

[2019-07-15] Vilken roll spelar informationsteknologin i morgondagens skola? Hur förändrar AI och digitalisering villkoren för hur vi lär oss och hur vi skapar ny kunskap? Nu kan du som är verksam inom skolan och utbildningsväsendet på ett enkelt och snabbt sätt förstå mer.