• Grattis Thommy Eriksson till IT-fakultetens pedagogiska pris 2020!

[2020-05-28] IT-fakultetens pedagogiska pris 2020 går till Thommy Eriksson, avdelningen för interaktionsdesign, institutionen för data- och informationsteknik. Thommy får priset för sina pedagogiska gärningar inom masterprogrammet Game Design & Technology och kursen Digital movie-making, samt sitt mångåriga arbete med övergången till digitalt lärande.

• Så känner du igen översättningssvenska (P1)

[2020-05-26] Varje dag möts vi av översatta texter. Risken är stor att de är skrivna på översättningssvenska. Programmet "Språket" i P1 med språkvetare Henrik Rosenkvist, professor i nordiska språk vid Göteborgs universitet, Aarne Ranta, professor vid institutionen för data- och informationsteknik, och Alexander Katourgi, översättare.

• Tre nya sommarkurser 2020!

[2020-05-15] Institutionen för data- och informationsteknik har skapat tre helt nya sommarkurser för 2020: Introduktion till programmering i Python (7,5 hp), Design Fiction - how to read, create and use it (4 hp), och Software Engineering for AI Systems (7,5 hp). Samtliga kurser ges på distans. Kursstart 22 juni.

• Offentlig sektor allt bättre på att nyttja digitaliseringen

[2020-05-14] Offentlig sektor har blivit bättre på att skapa förutsättningar för att öka nyttan med digitaliseringen. Samtidigt finns det stora variationer inom kommunala förvaltningar där social- och utbildningsförvaltningar utmärker sig genom en låg digital mognad. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet och Swedish Center for Digital Innovation.

• Studentuppdrag för Sundsvalls kommun med koppling till styrning och digitalisering

[2020-05-12] Kortintervju med Veronica Kecki, student på Masterprogrammet Digital Leadership och en av projektledarna.

• Fel prioritering bidrar till trög digital omställning i kommunerna

[2020-05-07] Svenska kommuner använder inte digitaliseringens möjligheter i tillräckligt hög grad. Oförmågan att nyttja budgeten på bästa sätt resulterar i kortsiktiga perspektiv och att digitala lösningar för kommuninvånarna inte får effekt. Det visar en ny rapport från Göteborgs universitet och Swedish Center for Digital Innovation.

• Sommarkurs: Introduktion till digitalisering för lärare, 7.5 hp

[2020-05-06] Vilken roll spelar informationsteknologin i morgondagens skola? Hur förändrar AI och digitalisering villkoren för hur vi lär oss och hur vi skapar ny kunskap? Nu kan du som är verksam inom skolan och utbildningsväsendet på ett enkelt och snabbt sätt förstå mer.

• Professor Moshe Y. Vardi har utnämnts till ny hedersdoktor

[2020-04-23] Moshe Y. Vardi, professor vid Rice University i Texas, har utnämnts till ny hedersdoktor vid IT-fakulteten för 2020.

• Marin data och AI för att få koll på klimat och invasiva arter

[2020-04-22] Projektet Ocean Data Factory vill göra Sverige till en av världens ledande nationer när det gäller havsrelaterad data, där även AI och maskininlärning integreras i analysen. Yixin Zhang vid institutionen för tillämpad IT leder det kontinuerliga utvärderings- och innovationspaketet inom projektet.

• Krisen gör cio:ns roll ännu mer central: Computer Sweden

[2020-04-14] Covid-19 lamslår stora delar av samhället när vi lever i social distans och leveranskedjor kraschat. Men krisen gör cio:ns roll mer central än någonsin. "Vi får inte upprepa finanskrisens misstag", säger forskaren Johan Magnusson.