OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

Tre nya sommarkurser 2020!

Nyhet: 2020-05-15

Institutionen för data- och informationsteknik har skapat tre helt nya sommarkurser för 2020. Kursstart 22 juni.

• Introduktion till programmering i Python (7,5 hp)
    75% Distans. Period: 22 juni 2020 - 28 augusti 2020
    Kursen är en första introduktion till programmering med hjälp av Python, ett av de mest använda programmeringsspråken. Den ger dig omfattande kunskaper i språket, vilket gör det möjligt för dig att skriva kod för en mängd olika uppgifter och att läsa och återanvända kod skriven av andra programmerare. Parallellt med att lära sig språket kommer du att introduceras till grundläggande begrepp inom datorer och programmering.

• Design Fiction - how to read, create and use it (4 hp)
    50% Distans. Period: 22 juni 2020 - 28 augusti 2020
    Är du intresserad av att använda fiktion och berättelser för att hitta bra designidéer? Denna kurs erbjuder ett brett perspektiv på användningen av designfiktion som stöd för utforskningen av designlösningar genom att utmana de konventionella antagandena kopplade till artefakters funktionalitet. Du kommer att lära dig att arbeta med skriftliga berättelser och olika former av visuella medier. Designfiktion hjälper dig att se bortom det omedelbara och leder till en bredare tolkning av design i samhället, tolkar och utforskar dess kulturella och etiska roll. Spekulativ och kritisk design kommer att introduceras som incitament till reflektion och som ett teoretiskt stöd för skapandet av tänkta framtider. Exempel på olika designfiktioner kommer att analyseras och diskuteras i grupper. Examen omfattar skriftliga och medieproduktionsuppgifter informerade av gruppdiskussioner och litteraturseminarier.

• Software Engineering for AI Systems (7,5 hp)
    75% Distans. Period: 22 juni 2020 - 28 augusti 2020

Kursen behandlar frågor som är relevanta för mjukvaruutveckling av system som använder tekniker för artificiell intelligens (AI), såsom maskininlärning eller storskalig parallell databehandling. Kursen ger (a) en introduktion till grundläggande principer för AI, med betoning på principer och tekniker som används för maskininlärning (ML) och deep learning (DL), och (b) insikter om stöd som behövs för framgångsrik implementering av AI-system. Kursen behandlar AI-systems livscykel: Det innefattar preparering av data (dvs. datainsamling, databehandling, lagring, analys) och byggandet av AI-modeller genom träning och validering. Den diskuterar också användning av data, såsom konsekvenser av att använda olika datamängder för samma mål eller samma datamängd för olika mål. Dessutom diskuterar kursen hur mjukvarusystem behöver struktureras och implementeras för att uppnå den prestanda som krävs för realistiska tillämpningar. Relevanta programvaruarkitekturer och mönster introduceras och diskuteras i samband med ett realistiskt applikationsscenario. Slutligen diskuteras de etiska övervägandena vid användning av data och tillhandahållande av automatiskt skapade lösningar.