Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Göteborgs universitet verkar för det hållbara samhället

IT-fakulteten är miljöcertifierad

IT-fakulteten ingår i Göteborgs universitets miljöledningssystem och styrs av att universitetet är miljöcertifierat, se nedan.

Våra byggnader ägs av Chalmers fastigheter och IT-fakulteten med tillhörande institutioner tar därför del av Chalmers källsorteringsprojekt till exempel.

För att ta del av miljöplaner med mera – se institutionernas sidor:

Vad är miljöcertifiering?

Med hjälp av miljöledningssystem kan företag och organisationer systematisera sitt miljöarbete. Ett miljöledningssystem gör det lättare att fördela ansvar, prioritera miljömål och kommunicera miljöarbetet utåt. Det finns inga krav på nivåer på till exempel utsläpp i systemen. Däremot finns krav på att företaget dokumenterar sitt miljöarbete och ständigt förbättrar det.

ISO 14001 är en internationellt erkänd standard för miljöledningssystem. Företag och organisationer kan certifiera sina miljöledningssystem mot ISO 14001-standarden hos ett ackrediterat certifieringsorgan.

EMAS (Eco Management and Audit Scheme) är en EU-förordning med regler för miljöledningssystemets utformning och innehåll. EMAS är baserat på ISO 14001. Till skillnad från ISO 14001 ställer EMAS dock krav på att företaget offentligt redovisar sitt miljöarbete.

Miljöarbete vid Göteborgs universitet

Göteborgs universitet har en viktig roll i arbetet för det hållbara samhället. Nästan 40 procent av all miljörelaterad forskning i Sverige sker i Göteborg, ofta i gränsöverskridande projekt där universitetet samarbetar med Chalmers.

Ett exempel är Göteborgs MiljöVetenskapliga centrum (GMV), Sveriges största nätverk av forskare inom miljöområdet, med forskare och doktorander som samarbetar för en hållbar utveckling.

Göteborgs universitets kompetensutveckling:

Universitetet arrangerar en mängd seminarier och föreläsningar varje dag, både centralt och på de olika institutionerna. De arrangemang och utbildningar som genomförs av universitetets miljöenhet hittas i Medarbetarportalens sidor för kompetensutveckling.

 

vitsippor
Miljologgor
Sidansvarig: Catharina Jerkbrant|Sidan uppdaterades: 2018-01-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?