Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Några exempel på forskning med fokus på hållbar utveckling

IT-fakulteten har påbörjat en första inventering på området forskning med inriktning mot hållbar utveckling – i ekonomiskt, ekologiskt och/eller socialt avseende.

Några exempel på forskningsområden med koppling till hållbar utveckling vid IT-fakulteten:

Agneta Ranerup: IT-stöd för förtroende och social hållbarhet

IT bidrar till att stödja den offentliga verksamheten i sig, men är också central för medborgaren i de olika roller som hon får eller tar i kontakterna med det offentliga, till exempel den ”politiske medborgaren” som utövar sina demokratiska funktioner, den ”väljande medborgaren” eller konsumenten som väljer offentlig service, och den ”sjuka medborgaren” eller patienten.

Agneta Ranerup, professor i informatik vid institutionen för tillämpad IT

Maria Håkansson: Kan IT hjälpa oss att leva mer miljövänligt?

Hur hänger IT och ekologisk hållbarhet ihop? IT är en starkt integrerad del av vårt moderna samhälle och bidrar förstås både positivt: till exempel genom att göra information mer lättillgänglig och möjliggöra distansarbete – och även negativt: ökar konsumtionen och mängden elektroniskt avfall och energiåtgång. Det gör det intressant att titta djupare på vilken roll IT kan spela när vi behöver leva mer miljövänligt. Hur designar man IT-artefakter för att de ska belasta miljön så lite som möjligt? Och hur kan IT-stöd designas för att hjälpa individer och grupper att övergå till mer hållbara livsstilar?

Maria Håkansson, forskarassistent vid avdelningen för interaktionsdesign, institutionen för tillämpad IT

Lisen Selander: Hur påverkar sociala medier vårt civila och politiska engagemang?

Genom att följa och studera det arbete som enskilda organisationer som till exempel Amnesty International ägnar sig åt, kan vi belysa och bidra till ökade insikter om vilka utmaningar som vi står inför när vi försöker balansera flyktigheten hos digital aktivism med ett mer långsiktigt hållbart politiskt engagemang.

Lisen Selander, docent i informatik vid institutionen för tillämpad IT

Rikard Lindgren: Hur digital innovation kan bidra till miljömedveten transporteffektivitet

Informatiks forskning inom intelligenta transportsystem handlar om hur digitala infrastrukturer kan vidareutvecklas för att understödja hållbara verksamhetsprocesser inom och mellan organisationer. Till exempel kan framtidens logistikprocesser inbegripa intelligent gods som under sin färd interagerar med omgivande båtar, lastbilar och tåg i realtid. Att skapa ett sömlöst transportsystem förutsätter kunskap kring design, innovation och kommunikation.

Rikard Lindgren, professor i informatik vid institutionen för tillämpad IT

Institutionen för data- och informationsteknik: Några exempel på forskning inom hållbar utveckling

Vid institutionen för data- och informationsteknik handlar forskning med inriktning på hållbar utveckling bland annat om grön IT, där man dels avser IT i sig – men kanske i ännu högre grad IT som ett medel för resurshushållning. Det förstnämnda handlar om att utveckla energisnål mjuk- och hårdvara, det sistnämnda om att använda IT för att skapa olika typer av optimering och energibesparing, t.ex. när det gäller transporter. Andra viktiga forskningsområden handlar om säkerhet och pålitlighet hos datorsystem för offentlig förvaltning, till exempel inom sjukvård, bankväsende och räddningstjänst. Ett annat exempel är metoder för att utveckla tillförlitligheten i de komplexa datorsystem som finns inbyggda i flygplan, bilar och andra fordon. Säkerhet och pålitlighet när det gäller olika aspekter av internet är av mycket stor betydelse för samhälleliga verksamheter och funktioner, där vi behöver både innovativa och långsiktiga lösningar.

Sidansvarig: Catharina Jerkbrant|Sidan uppdaterades: 2018-01-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?