Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hur införlivar vi ny teknik med våra gamla vanor?

Intervju med Alexandra Weilenmann

Jag tycker om att vara ute i fält där jag får hänga med de personer jag ska studera i deras vardag, att få frottera sig med verkligheten

Alexandra Weilenmann är relativt nybliven docent vid Institutionen för tillämpad IT. Hon har fått mycket uppmärksamhet i media för sina användarstudier när det gäller olika former av mobil teknik. Just nu studerar hon bland annat jaktlag och modern kommunikationsteknik, hur äldre personer förhåller sig till sina mobiltelefoner, samt hur man kan använda mobiltelefonen som stöd inför, under och efter ett museibesök.

- Just nu håller jag på med ett Vinnova-projekt som heter Mobila tjänster för interaktion, kommunikation och lärande, säger Alexandra Weilenmann. Projektet är finansierat inom VinnMER som är speciellt riktat mot disputerade kvinnliga forskare. Tanken med VinnMER är att man ska meritera sig genom att befinna sig i en annan forskningsmiljö än den man normalt befinner sig i. Jag har därför satt upp ett samarbete med forskningsinstitutet Mobile Life Centre vid Stockholms universitet, där jag jobbar ett par-tre dagar i veckan, och ett med LinCS vid Göteborgs universitet. I min uppgift ingår också att skapa en koppling mellan Mobile Life Centre och LinCS, vilket jag bland annat gör genom att bjuda in gästföreläsare från respektive organisation, så att de kan bevista varandras föreläsningar.

Mobil IT-användning

- Området jag jobbar med är väldigt tvärvetenskapligt, med många kopplingar till de olika ämnesområden som försöker förstå IT-användning, säger Alexandra. Mitt eget fokus ligger på mobil IT-användning och metodologiskt ligger området inom sociologin, men eftersom arbetar med teknik har jag ofta fått uppfinna nya metoder för att lyckas fånga det jag är ute efter. Det sociologiska perspektivet är alltså det vanliga – jag studerar människors beteende – men det krävs nya insamlingsmetoder av materialet när jag till exempel vill kartlägga människors kommunikation med ny teknik.

Hur påverkar ny teknik ett jaktlag?

- Jag håller bland annat på med ett projekt där jag tittar på hur jakt förändras med ny teknik, berättar Alexandra. Vi har videofilmat jägarnas beteende ute i skogen och hur samspelet förändras i ett jaktlag där de har satt GPS på sina jakthundar. Vi har även spelat in radiokommunikationen mellan jägarna. Det är exempel på tillfällen då man måste vara lite finurlig för att få med allt material och fånga vad som verkligen händer. Just jaktstudien innehåller flera av mina specifika intresseområden: mobilitet och mobila samtal, samt geografisk positionering.

- Det kan låta lite extremt och halv-crazy att studera jägare, men jakt är en mänsklig sysselsättning med väldigt lång historia och det är intressant att se hur den förändras under nya villkor. Studien av jaktlaget med GPS-användningen föregicks av en studie av ett annat jaktlag där man inte använde GPS och vi kunde studera hur tekniken förändrade organisationen i jaktlagen, men också själva upplevelsen av jakten. Hur tar vi till oss ny teknik och hur införlivar vi tekniken i våra gamla vanor? GPS på jakthundarna ska t.ex. ses som ytterligare en informationskälla under jakten. Det är viktigt att jägarna samtidigt bibehåller sina gamla metoder för att bedöma avstånd med hjälp av hundarnas skall t.ex.

Äldre personers mobiltelefonanvändning

- Jag har även tittat en hel del på hur äldre personer använder sina mobiltelefoner, säger Alexandra. En studie handlar om hur äldre lär sig att sms:a och studien innefattar en rad frågeställningar: Hur lär de sig hur menyerna är uppbyggda, hur förstår de textförslagsverktyget och hur ser de var de bör trycka? Det visade sig att bara en sådan sak som att hitta knapparna, att trycka ner knapparna i rätt följd och med rätt rytm och hastighet, kunde vara svårt för många äldre personer. Studien kan bidra till att öka kunskaperna om hur en mobiltelefon bör vara konstruerad för att vara riktigt användarvänlig, inte bara för äldre utan även mer generellt för personer som är ovana mobiltelefonanvändare.

Hur kom du in på området mobil kommunikation?

- Jag har en magisterexamen i lingvistik från Göteborgs universitet, men även en magisterexamen i kommunikation från Linköpings universitet, säger Alexandra Weilenmann. När jag skulle göra mitt ex-jobb inom kommunikation hamnade jag på Viktoriainstitutet i Göteborg och det är deras förtjänst att det var just mobil kommunikation som blev min ämnesinriktning. Viktoriainstitutet behövde hjälp med att utvärdera en kommunikationspryl för geografisk positionering och min idé var att testa den på skidlärare. En fördel med ämnesområdet är att jag nästan hela tiden har haft möjlighet att befinna mig i framkant, eftersom det ofta är så få studier gjorda tidigare.

Mobila samtal och mobiltelefonstöd för museibesöket

- När det gäller framtiden hoppas jag att kunna inrikta mig mer på mobila samtal, berättar Alexandra. Numera räknas mobilitet som ett ganska allmänt område, vilket kräver att man blir mer specifik i sin forskning. Jag ingår som forskare både i styrkeområdet Lärande och styrkeområdet Språkteknologi vid Göteborgs universitet och inom det språkteknologiska området kommer jag tillsammans med Ylva Hård af Segerstad att titta närmare på mobil kommunikation. Ylva har tidigare i sin forskning främst haft textfokus, medan jag har haft ett samtalsfokus, nu inriktar vi oss mer mot kommunikationskedjor, där samtal, sms, facebook-inlägg etc. utgör delar av kommunikationskedjan. Jag arbetar också inom LinCS (The Linnaeus Centre for Learning, Interaction and Mediated Communication in Contemporary Society) i ett projekt tillsammans med Universeum om mobil IT och lärande, där det handlar om hur man kan använda mobiltelefonen som stöd inför, under och efter museibesöket.

Kul att befinna sig mitt i verkligheten och kartlägga samband

- Det känns fantastiskt lyxigt att få jobba så här, att få sitta begravd i forskningsmaterial och plötsligt hitta samband och där man också ska finna nya sätt att beskriva fenomen, säger Alexandra Weilenmann. Jag tycker mycket om att vara ute i fält där jag får hänga med de personer jag ska studera i deras vardag, att få frottera sig med verkligheten.

 

Text: Catharina Jerkbrant

 


FAKTA:

Alexandra Weilenmann disputerade inom området informatik år 2003 på en avhandling med namnet Doing Mobility och blev i december 2009 docent i tillämpad informationsteknologi. Alexandra Weilenmanns docentföreläsning Microstudies of mobile technology-in-use presenterade och knöt ihop en del av de studier hon genomfört sedan sin disputation; studier av mobilkonversationer, mobiltelefonanvändning vid bilkörning samt äldres mobiltelefonanvändning.


Kontaktinformation:

Alexandra Weillenman
Institutionen för tillämpad IT
+ 46 (0)70-303 29 53

Månadens profil

Alexandra WeilenmannAlexandra Weilenmann, institutionen för tillämpad IT, studerar hur vi hanterar ny teknik och införlivar den i vår vardag.

Sidansvarig: Catharina Jerkbrant|Sidan uppdaterades: 2010-10-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?