Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Ofta effektivt att försöka se vad som finns i förlängningen bortom ett problem"

Ramona Enache har nyligen påbörjat en tvåårig postdoc-anställning i forskargruppen inom språkteknologi vid institutionen för data- och informationsteknik*. Gruppens forskningsarbete fokuserar på simultana datoröversättningar på ett stort antal språk, i kombination med hög kvalitet.

Området maskinella översättningar har fram tills nu dominerats av metoder baserade på statistik, vilket nästan är det motsatta jämfört med vad forskargruppen inom språkteknologi ägnar sig åt.

Språkteknologigruppen har istället utvecklat verktyget GF, Grammatical Framework, som är specialdesignat för grammatik. Det speciella med verktyget är att det översätter innebörd från ett språk till ett annat. Forskargruppen har också startat ett helt nytt samarbete med andra forskningsinriktningar inom datavetenskap för att certifiera GF-verktyget.

Ramona Enaches avhandling Frontiers of Multilingual Grammar Development handlar om nya metoder för att automatisera utvecklingen av flerspråkiga grammatiker inom Grammatical Framework, där syftet är att göra processen snabbare, mer skalbar och tillgänglig för ett större antal användare.

– Mitt forskningsområde har sedan bytt riktning något efter min doktorsexamen, från flerspråkig maskinöversättning och produktion av flerspråkig information, till ett fokus på att uppnå kvalitet, säger Ramona Enache. Projektet jag arbetar på nu innebär ett nytt fält där vi för första gången tar in experter från tre områden samtidigt; formella metoder, verifiering, samt språkteknologi.

Letade efter ett bra område för ett masterprojekt

– Jag började på masterprogrammet Computer Science: Algorithms, Languages and Logic på Chalmers år 2008, sager Ramona. Vi skulle utföra ett självständigt mindre masterprojekt och jag letade efter ett bra område. Då träffade jag professor Aarne Ranta och hans doktorand Krasimir Angelov i Språkteknologigruppen och jag gick även och lyssnade på dåvarande doktoranden Björn Bringerts disputation. Jag blev jätteintresserad av språkteknologi och insåg att jag även skulle vilja skriva min masteruppsats inom Grammatical Framework.

Efter att ha prövat på att undervisa under Grammatical Framework Summer School och trivts väldigt bra med det, fick Ramona upp ögonen för vad hon skulle vilja göra efter sina masterstudier. Hon skrev en artikel baserad på det första masterprojektet och bestämde sig för att hon också skulle vilja bedriva forskning på området. Ramona ansträngde sig för att bli färdig med sina masterstudier i förtid, sökte en av de utlysta doktorandtjänsterna vid Göteborgs universitet med koppling till MOLTO-projektet – och blev antagen.

"Intressant balans mellan teori och praktik i Sverige"

– Jag studerade på kandidatnivå i min hemstad Bukarest i Rumänien, säger Ramona Enache. Innan jag kom till Sverige och institutionen för data- och informationsteknik visste jag ingenting om språkteknologi. Jag läste matematisk logik på kandidatnivå och funderade på hur mina kunskaper skulle kunna tillämpas. När jag kom hit tänkte jag att detta måste vara rätt plats, om det finns några möjliga tillämpningar, så måste det vara på Chalmers och Göteborgs universitet!

Efter Rumäniens inträde i EU har det blivit mycket vanligt att åka utomlands för att studera, för att vidga sina vyer och upptäcka nya kulturer och möta nya människor. Ramona hade inte varit i Sverige tidigare, men landet verkade lite annorlunda jämfört med andra länder hon besökt i Europa. Att bo och studera i Sverige verkade vara rätt sorts äventyr.

– Jag fick intrycket av att det fanns en intressant balans mellan teori och praktik i Sverige, så jag bestämde mig helt enkelt för att åka. Jag hade en teoretisk bakgrund och var nyfiken på vad den hade för potential. Jag ville hitta sätt att tillämpa teorin, utan att behöva gå direkt ut i industrin. Forskningen här i Göteborg är visionär, det är det jag gillar, och samtidigt går det att försörja sig på sin forskning.

Mingel där masterstudenter möter doktorander

Under tre år har Ramona stått för organisationen bakom ”doktorandminglet” vid institutionen. Avsikten med minglet är att låta masterstudenterna träffa institutionens doktorander och Ramona ser minglet som ett viktigt inslag. Masterstudenterna får här en möjlighet att ställa frågor till doktoranderna och få en inblick i vad det egentligen innebär att vara doktorand.

– Vi har så många duktiga studenter, men de har inte alltid modet att söka en doktorandtjänst, menar Ramona. Det är det vi skulle vilja ändra på.

Under 2012 var Ramona Enache även ordförande i institutionens doktorandråd. Doktorandrådet är ett sätt att samla doktoranderna, de kan dela kunskaper om hur man håller en föreläsning, skriver en forskningsartikel och hur man presenterar artiklar på en konferens till exempel. Rådet har även en social funktion, där du kan prata om erfarenheter, diskutera problem och positiva inslag i doktorandlivet.

– Om forskargruppen är liten kan man lätt bli lite isolerad som doktorand och det är viktigt att ha kontakt med människor i samma situation. Det går upp och ned för alla doktorander och det är bra att prata om det. Jag är stolt över min tid som doktorand, inte bara över mitt arbete utan även för tiden i Doktorandrådet och som ansvarig för doktorandminglet för masterstudenterna, där du kan göra skillnad för andra på ett annat sätt.

Ingen bruksanvisning för forskning…

– Jag drog mig inte för att ställa frågor när jag började som doktorand, säger Ramona. Forskning betyder att det inte finns något recept eller bruksanvisning att gå efter. Den idé du just fått kan vara jättebra eller precis ingenting och du måste hitta ett sätt att relatera till det, känna tillförsikt, det finns något här. Du måste intala dig själv att du har vad som krävs, om du inte lyckas lösa just det här problemet, så kommer du att lösa nästa. Jag tror att det är jätteviktigt att ha en positiv inställning och tro på det du gör. Om du inte själv är övertygad är det nästan omöjligt att övertyga andra om potentialen i din forskning, som i ett läge när du söker forskningspengar till exempel.

– För mig är det också viktigt att fundera på konsekvenserna av forskningen, inom vilket område skulle jag kunna bidra mest, var skulle min kompetens kunna göra skillnad för världen.

"Dina mest kreativa och vilda idéer är ofta de bästa"

I sitt kommande arbete som postdoc ser Ramona fram emot att få utforska nya möjligheter, som att skriva projektförslag och se hur idéerna tas emot. Hon skulle också gärna se ett ytterligare närmande till industrin.

För första gången på 21 år är hon inte längre student och det är ett stort steg, men hon ser fram emot att hennes arbete nu kan överföras till något konkret ute i den verkliga världen.

– Jag har en postdocanställning nu och två år kan ses som en kort tid, men det behöver faktiskt inte vara så. Du kan uppnå många saker på denna tid och vi brukar också säga det till våra masterstudenter. Jag utförde min masterutbildning och min doktorandutbildning på sammanlagt fem och ett halvt år till exempel. Jag hade tur på många sätt, men jag var också passionerat intresserad av vad jag höll på med.

Ramona påpekar att viktigare än att fokusera på att lösa ett specifikt problem, är ofta att titta på vad som kommer härnäst i problemlösningskedjan, vad är det som ligger bortom problemet? Om du lyckas identifiera ett mönster i det du forskar på, är det troligt att mönstret har större bäring – och du har då möjlighet att lösa ett större problem med hjälp av en mer generell lösning. Dina mest kreativa och vilda idéer är ofta de bästa, det är då du tänker utanför ramarna.

 

December 2013


Text: Catharina Jerkbrant
Foto: Anneli Andersson

 

* Institutionen för data- och informationsteknik är integrerad mellan Chalmers och Göteborgs universitet. Ramona har en masterexamen från Chalmersdelen och en doktorsexamen från universitetsdelen av institutionen, där hon nu också innehar en postdoc-anställning.
 Kontaktinformation:

Ramona Enache
Institutionen för data- och informationsteknik
+46 31 772 10 41

Ramona Enache

Inför ett projektarbete under sin masterutbildning kom Ramona Enache i kontakt med forskningsområdet språkteknologi och blev mer och mer fascinerad.

Sidansvarig: Catharina Jerkbrant|Sidan uppdaterades: 2019-03-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?