Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

IT-fakultetens ledning - en presentation

Dick StenmarkDick Stenmark, dekan

– Jag är informatiker med ett stort intresse för organisationers användning av IT, främst informationssökningsteknologier och sociala medier. Tillsammans med en av mina doktorander ingår jag i DigitaL-projektet, som är ett samarbetsprojekt mellan Göteborgs universitet och Högskolan Väst. Ett helt nystartat forskningsprojekt handlar om att studera polisens användning av kroppsburna kameror och vilka effekter detta har på deras arbetspraktik, till exempel i form av ansvarsutkrävande.

– Med den samhällsutveckling vi har, där digitaliseringen tränger igenom på samtliga områden och berör alla åldersgrupper, så är IT-fakulteten en självklar expertnod när det gäller att förstå och påverka denna process. Jag vill se IT-fakulteten ta större plats genom att växa i antal medarbetare, utbilda fler studenter och i ännu högre grad påverka samhället i positiv riktning. En viktig del i detta är att synliggöra vår kompetens såväl internt inom universitetet som mot externa parter.

Miroslaw StaronMiroslaw Staron, prodekan

Ansvar för grundutbildningsfrågor

– Jag är professor i software engineering och sysslar med utveckling av teknik för att göra mjukvaruutveckling effektivare och snabbare. Mitt huvudsakliga fokus handlar om att kunna göra mjukvaruutveckling till en process där tyngdpunkten ligger på värde för människa och samhälle. I min forskning samarbetar jag med ett antal stora och små företag inom mjukvarubranschen, främst genom att använda action research som forskningsmetodik, där utveckling av nya arbetsmetoder och teknik går hand i hand med utvecklingen av teoretiska modeller.

– Jag ser min nya roll som en möjlighet att vidareutveckla en kvalitetskultur när det gäller högre utbildning – både på fakulteten och på universitetet och i samhället i stort. Jag anser att vi har ett stort ansvar för att bilda och utbilda våra IT-studenter som sedan ska agera i en dynamisk omvärld, med stor konkurrens från både utvecklare och uppstickare.

Jan LjungbergJan Ljungberg, vicedekan

Ansvar för forskning och forskarutbildning

– Jag är professor i informatik och forskar bland annat om organisering, kultur och arbete inom öppen källkod, öppen innovation och andra öppna praktiker som möjliggörs av digitaliseringen. Under senare år har jag också intresserat mig för möjligheter och utmaningar mer generellt som kopplar till digitalisering och hur samhällets institutioner utmanas och omformas.

– Digitaliseringen berör alla människor och alla forskningsämnen. Här är IT- fakulteten unik i sitt slag, med den samlade kompetens våra institutioner har för att bidra till utvecklingen av ett hållbart digitalt samhälle. Vår forskning och forskarutbildning kännetecknas av både bredd och spets. Samhället har blivit helt beroende av att mjukvara och hårdvara fungerar. Då känns det bra att IT-fakulteten har världsledande forskargrupper inom områden som är själva förutsättningen för digitaliseringen. Vi har också mycket starka forskargrupper som fokuserar på användningen av tekniken i relation till t.ex. industriella strategier, offentlig förvaltning, arbetsliv och privatliv.

 

Hösten 2018

Sidansvarig: Catharina Jerkbrant|Sidan uppdaterades: 2019-04-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?