Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Jan Ljungberg

Vicedekan vid IT-fakulteten

Ansvar för forskning och forskarutbildning

– Jag är professor i informatik och har fokuserat mycket av min forskning på organisering, kultur och arbete inom öppen källkod, öppen innovation och andra öppna praktiker som möjliggörs av digitaliseringen. Gemensamt för flera av forskningsprojekten är att de rör sig kring nya framväxande digitala innovationsfenomen. Under senare år har jag också intresserat mej för möjligheter och utmaningar mer generellt kopplade till digitaliseringen, och hur samhällets institutioner utmanas och omformas. Digitaliseringen för med sig såväl empiriska som teoretiska utmaningar för forskningen, men också helt nya möjligheter genom t ex genom den ökade tillgängligheten på data inom vissa områden.

– Omfattningen, bredden och snabbheten i den digitalisering som nu pågår ställer oss inför stora tekniska och samhälleliga utmaningar. På relativt kort tid har begrepp som digitala plattformar, big data och algoritmer tagit plats i det allmänna medvetandet. Digitaliseringen är något som berör alla människor, alla forskningsämnen och alla universitetsinstitutioner. Här är IT-fakulteten unik i sitt slag, med den samlade kompetens våra institutioner har för att bidra till utvecklingen av ett hållbart digitalt samhälle. Vår forskning och forskarutbildning kännetecknas av både bredd och spets. Vi lever i ett samhälle där vi har blivit helt beroende av att mjukvara och hårdvara skall fungera. Då känns det bra att IT-fakulteten har några världsledande forskargrupper inom områden som är helt grundläggande för digitaliseringens tekniska fundament. Vi har också mycket starka forskargrupper som fokuserar möjligheter och utmaningar i relation till t ex industriella strategier, offentlig förvaltning, arbetsliv och privatliv.

Mer om Jan Ljungberg

Jan Ljungberg

Kontaktinformation

Jan Ljungberg, vicedekan

IT-fakulteten, 412 96 Göteborg

Besöksadress:
Forskningsgången 6, 41756

Telefon:
0706-279454

Sidansvarig: Catharina Jerkbrant|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?