Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Alumn - IT Management

RIkard Uddström

Rikard Uddström, alumn från masterprogrammet IT-management vid institutionen för tillämpad IT, intervjuas av Robert Stjernström, Strategisk IT, Göteborg.

Intervjun är hämtad från Acando, februari 2010

Det bästa var att få en möjlighet att lyfta blicken ovanför sin horisont

En managementkonsult som ständigt vill veta mer

Jag träffar Rikard Uddström på Acandos kontor i Göteborg. Rikard är en erfaren managementkonsult som parallellt med konsultandet läst kurser på mastersnivå inom IT Management på IT-universitetet* som är Chalmers och Göteborgs universitets gemensamma organisation för forskning och utveckling inom IT. Rikards arbete inom Enterprise Arkitektur har nyligen presenterats vid en stor konferens.

Vad är det viktigaste du har lärt dig?

Tillsammans med tre andra yrkesverksamma studenter från bl.a. AstraZeneca och Volvo gjorde jag ett arbete om hur företag bör arbeta med sina arkitekturfrågor. Vårt fokus låg på hur man i komplexa och osäkra situationer skall definiera målarkitekturen och hur man hanterar förändringsarbetet mot detta mål. Ibland är inte framtiden så klar att man kan visualisera arkitekturen i en tydlig målbild. Då kan arkitekturella principer vara ett bra komplement för att styra mot en framtida bättre arkitektur.

Hur bemöttes resultatet?

Mycket bra. Efter kursen verifierade vi vår teori på ett antal riktiga arkitektur-case från näringslivet där bl.a. Acando hjälpt kunder. Resultatet blev så bra att artikeln vi skrev blev godkänd och publicerad på European Conference on Information Management and Evaluation (ECIME). Jag tror att ämnet var väldigt relevant för konferensen plus att vi var en frisk fläkt till den akademiska världen när vi som yrkesverksamma kom och lade fram en rapport baserad på praktiska erfarenheter. Just frågeställningen att hantera förändring i osäkra situationer tror jag är extremt relevant. Många företag hanterar både komplexa produkter eller tjänster samt påverkas av en dynamisk omvärld i form av konkurrens från nya aktörer, ny teknologi etc.

Hur upplevde du mötet med den akademiska världen?

Det var nervöst, även om jag är van att prata inför kund och att hålla många välbesökta seminarier i Acandos regi. Här handlade det om att vara akademiskt korrekt, att referenser och resonemang var vetenskapligt underbyggda. Publiken var väldigt uppmärksam på detaljer i presentationen, såsom vad de olika färgerna representerade vilket gav upphov till lite konfunderingar som vi inte var förberedda på. Sammantaget var det väldigt lärorikt, jag fick en möjlighet att resonera kring frågeställningar inom arkitektur på ett djupare plan än vad det ges utrymme för i kundsammanhang.

Hur kommer det sig att du har börjat studera på äldre dar?

Jag har sedan tidigare en civilingenjörsexamen kompletterad med ekonomi. Men vi lever i en föränderlig värld där det är viktigt att hela tiden lära nytt. Kursen ger dessutom en möjlighet att utbyta erfarenheter med andra yrkesverksamma inom samma område. Jag ska även medge att det är ett sätt att utveckla sitt nätverk och få kontakt med potentiella kunder.

Är det något du skulle rekommendera andra yrkesverksamma inom IT?

Absolut. Det bästa var att få en möjlighet att lyfta blicken ovanför sin horisont. Det var en utmärkt möjlighet att använda sig av teorier och diskutera med andra erfarna människor inom samma yrkesområde. Jag kunde ifrågasätta kunskap som jag har tagit för givet och se frågeställningar från andra perspektiv.

En sammanfattning av artikeln finns här: http://www.academic-conferences.org/pdfs/ECIME09-booklet.pdf (sid 69)

Intervjuad av:
Robert Stjernström
Strategisk IT
Göteborg

* Utbildningen i IT Management ges av institutionen för tillämpad IT i byggnaden IT-universitetet på Lindholmen.

IT-universitetet är Chalmers och Göteborgs universitets gemensamma satsning för att främja forskning, utbildning och samverkan inom IT och kommunikation (IKT).

Sidansvarig: Catharina Jerkbrant|Sidan uppdaterades: 2019-08-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?