Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hon vill få företag att arbeta för hållbarhet

Intervju med Else-Marie Malmek, fd. systemvetarstudent

"Grön IT är väldigt mycket miljö men hållbarhet omfattar även den sociala aspekten."Redan 1996 tog Else-Marie Malmek fram ett koncept för IT-drivna bilpooler för Volvo. Projektet ledde sedermera till miljöbilspoolen Sunfleet. Nu driver hon sin egen konsultfirma Malmeken AB som hjälper företag att arbeta för hållbarhet.

– Som jag tolkat debatten i dag är den väldigt intern och handlar mycket om datacentraler, att minska strömförbrukning, skaffa bladservrar, använda virtualisering och smartare kylsystem. Det är jättebra steg på rätt väg och väldigt enkelt att genomföra, säger Else-Marie Malmek.

Men det räcker inte?

– Nej, jag tror att det handlar om att få med sig organisationen i hållbarhetsprocessen hela tiden.

Hur då?

– Grön IT är väldigt mycket miljö men hållbarhet omfattar även den sociala aspekten. Om vi tar upphandling som exempel räcker det inte att titta efter Svanmärkta produkter, utan även varifrån du upphandlar, hur förhållandena ser ut, hur långt varorna transporteras.

Varför är det så viktigt?

– Hållbar IT är både kopplat till risker och möjligheter. Det finns en väldigt stor risk ifall IT-avdelningen inte lever upp till samma nivå som resten av företaget vad gäller hållbarhet. – I dag är IT-avdelningen inte alltid integrerad i affärsverksamheten på många större företag. Visar man att IT är ett verktyg för att stärka hållbarheten och exempelvis sänka resekontot, så blir det mer lönsamt.

Varför är IT så långt efter?

– Det var egentligen det som fick mig att börja. Jag anlitade två killar att skriva magisteruppsats om IT-management och fick tillfälle att intervjua åtta företag i västra Sverige. – När jag skrev och frågade vad de ställde för krav på hållbarhet och IT visste de inte vad jag menade. Ett svar från en direktör löd: ”Tyvärr har jag liten erfarenhet av IT-frågor, så här långt har det inte haft någon inverkan på hållbarhetsfrågorna hos oss.” Och problemet kvarstår.

Finns det något företag som sköter sig?

– SKF. Allting är så klart relativt men de har kommit längst (februari 2008). De har sin vd Tom Johnstone som jag sett tala om hållbarhetsarbetet oavbrutet i en timme. De har den informationen överallt och den genomsyrar företaget. De har jobbat för att få in IT i hållbarhetsprocessen och även om de inte är ända framme ännu så är de i förhållande till alla andra långt före.

Varför är du så intresserad av det här?

– För det första är jag ju entreprenör, så jag ser affärsmöjligheten. Samtidigt har jag insett att jag jobbat med dessa saker och haft perspektiven nästan alltid, utan att profitera på det. – Mycket kommer säkert från min far som är mycket ekologisk med bonderötter. Jag har fått höra hela livet om de utfiskade haven och hur pappa i sin ungdom kunde plocka ål och fisk med händerna. Men till syvende och sist tror jag att det är lönsamt.


Intervjun är hämtad från Metro Teknik, 6-12 februari 2008

Sidansvarig: Catharina Jerkbrant|Sidan uppdaterades: 2010-04-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://itufak.gu.se/samverkan/alumn/alumnintervjuer/elsemarie_malmek/
Utskriftsdatum: 2019-12-09