Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Henrik Tiblad - alumn inom datavetenskap

 ”Utmärkelsen Årets alumn tilldelas år 2011 Henrik Tiblad, som med ett osjälviskt engagemang har arbetat med att förbereda studenter och hjälpa dem ut på arbetsmarknaden. Detta har bland annat skett genom att informera våra IT-studenter om ett antal olika faktorer som är av stort värde att känna till när man söker sitt första jobb.”

På vilket sätt förbereder du studenter för arbetslivet?

– Det började med att jag var inbjuden till en exjobbsworkshop på Lindholmen för ett par år sedan, där jag mötte IT-studenter för att presentera möjliga idéer för ex-jobb, säger Henrik Tiblad. När jag kom dit och träffade studenterna mindes jag plötsligt hur det var att vara i den situation där de är nu. Studenterna vet i allmänhet väldigt lite om hur det ser ut ute i arbetslivet – de vet ofta så lite att de inte vet vad de ska fråga om.

– Sedan dess har jag hållit dragningar för studenterna två gånger per termin. Dels försöker jag förbereda dem lite just inför ex-jobben, men också tipsa dem om vad de bör tänka på när de kommer ut och ska börja jobba. Det kan handla om vilka krav du kan ställa på arbetsgivaren och vilka krav arbetsgivaren kan ställa på dig. Om du får ett löneerbjudande till exempel, vad är det du ska tänka på då? Vad finns bakom siffran? Innebär lönen att du också förväntas jobba övertid varje vecka och avsätts några pengar till din pension? Ingår friskvård och sjukvårdsförsäkring och andra typer av avtal?

– Jag erbjuder också studenterna mina egna nätverk, säger Henrik Tiblad. Det är enormt viktigt att bygga nätverk och jag brukar säga till studenterna att de ska skaffa sig så många kontakter som möjligt, även på ställen där de kanske inte har tänkt söka jobb. Man har sedan nytta av sina kontakter i alla möjliga sammanhang. Att skaffa sig en mentor är ett bra sätt att starta ett nätverksbyggande och nu finns det dessutom ett nyligen uppstartat mentorprogram för IT-studenter i Göteborg.

Vad jobbar du själv med just nu?

– Jag jobbar som teknisk rådgivare på Mogul AB och har varit där sedan 2008. Mogul är inriktat mot stora webb- och intranätslösningar för företag som SKF och Stena Line, vi jobbar även med externa webbsidor för till exempel Kungliga Operan och med e-handelslösningar för företag som Bokia och Phonehouse. Mitt uppdrag är att hjälpa företagen att bli mer effektiva inom IT. Allt handlar ju om att kommunicera och samarbeta mer effektivt och att också få in de sociala strukturerna – så att man bygger upp både de informella och de formella nätverken. Jag arbetar med att titta på vilka IT-lösningar som passar just deras företag bäst och vilken strategi och vilka tekniska verktyg de bör använda sig av.

Hur såg det ut när du var färdigutbildad?

– Jag har en magisterexamen i datavetenskap, men på den tiden hette programmet Matematik, datavetenskap och statistik, där man valde en huvudinriktning bland de tre ämnena, säger Henrik. Något rent datavetenskapligt program fanns inte då. Jag gick ut år 2000 och fick jobb redan innan jag avslutat mitt examensarbete.

– Jag har jobbat inom IT sedan dess och det har varit både puckelpist och berg- och dalbana, men aldrig långtråkigt. IT-branschen är en ung och lättrörlig bransch som ännu inte har hunnit stabilisera sig. Just nu är det en väldigt positiv trend i branschen då mycket händer. Det är kul!

Vad är det som är roligast med jobbet?

– Människorna måste jag nog säga! IT-branschen är mångkulturell på ett annat sätt än övriga branscher, säger Henrik Tiblad. Man träffar många människor i jobbet och ofta blir de också ens vänner. Branschen i sig kräver att man måste vara öppen för nya idéer och en open-minded kultur ger människor som är flexibla i tanken. Att få jobba med problemlösning kan nämnas som en annan stor fördel med jobbet.

– Inom just IT har Sverige lyckats ta tillbaka lite av erkännandet att vara ett innovativt land och både Skype och Spotify är exempel på svenska innovationer. Vi har också många duktiga svenskar ute på Microsoft och Google till exempel. Vi i Sverige är kanske inte alltid de som sitter med de största kunskaperna inom datavetenskap - det gör faktiskt indierna - men vi är duktiga på att tänka utanför ramarna.

– Det är viktigt att visa på ödmjukhet både gentemot kunder och kollegor och samverkan är en viktig sak, säger Henrik Tiblad. Branschen som helhet har god nytta av att man hjälper varandra – ju fler lyckade lösningar, desto bättre rykte för IT-branschen.

Har du några planer för framtiden?

– Jag skulle vilja lära mig avancerad fridykning! När det gäller jobbet trivs jag nog fruktansvärt bra, säger Henrik Tiblad. Eftersom branschen är så rörlig håller folk sig unga, det händer hela tiden nya saker som man måste hålla lite koll på. Sedan ökar också branschen hela tiden i omfång. Området är inte lika litet som det var när jag var nyexad. Det är inte längre möjligt att behärska allt inom IT och det är inte ens möjligt att ha en egentlig överblick.

Roligt med nyexade studenter

– Därför är det också roligt med nyutexaminerade studenter! säger Henrik Tiblad. Det är en ny kreativitet och de tar med sig nya områden som man inte har kommit i kontakt med tidigare.

– När det gäller själva utbildningen kan jag tipsa om att börja odla idéer redan tidigt inför sitt exjobb. Det är bra att bygga upp kontakter med företag och komma med egna förslag ”det här skulle jag vilja göra”. Egna idéer från en student är guld värt för ett företag.

– En annat tips är att det är mer eller mindre ett måste att skaffa sig en god kunskap om vad det innebär att programmera om man vill in i IT-branschen – även för dem som har tänkt sig att främst jobba som projektledare. Programmeringskunskaper ger en annan känsla för området som helhet och med sådana blir det också betydligt enklare att leda ett projekt.

 

Juli 2011

Text: Catharina Jerkbrant

Gillar IT-branschen

Henrik TibladHenrik Tiblad tycker att det bästa med IT-branschen är människorna. En flexibel bransch där man måste vara öppen för nya idéer ger också öppet sinnade människor. Man skapar snabbt både informella och formella kontaktnät.

Sidansvarig: Catharina Jerkbrant|Sidan uppdaterades: 2019-05-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?