Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Alumn - datavetenskapligt program

Intervju med Olof Mogren som gick ut Datavetenskapligt program våren 2007.

Jag har allt från randomiserade algoritmer till psykologi i min examen, vilket jag tycker är fint.

Vad gör du idag?
- Jag är sedan december 2007 anställd på Ericsson AB på Lindholmen, samtidigt som jag håller på att starta upp ett eget företag, bospanarn.se, som hjälper folk att hitta en lägenhet. Just nu finns tjänsten bara i Stockholmsområdet.

- På Ericsson arbetar jag som C-programmerare i ett tvärfunktionellt team, bestående av både utvecklare och testare. Vi arbetar med GGSN, som är del av en routerlösning för mobilt internet. Vårt jobb är att skapa kapacitetsförbättringar, att få noden att klara av fler användare och mer trafik.

Hur såg det ut när du var färdigutbildad?
- Jag fick faktiskt jobb direkt på Jeppesen (f.d. Carmen Systems). Jag gick ut Datavetenskapligt program en fredag och började på Jeppesen måndagen därpå. Det här var år 2007 och jag stannade på Jeppesen i fem månader. Jeppesen och Carmen är ju kända för sina banbrytande algoritmer och jag hade hoppats att få jobba mer med det. Jag har algoritmer som ett stort intresse och var inte riktigt nöjd. Därför gick jag vidare till Ericsson.

Varför valde du Datavetenskapligt program?
- Jag hade en kompis som läste på programmet och fick lite information den vägen. Jag gillade inriktningen och den stora frihet som fanns att själv välja mellan olika kurser. Efter det första året med en bred datavetenskaplig grund, har man ett stort utbud av kurser att tillgå, lite beroende på vilka förkunskaper man har, och en stor frihet att välja upplägg. Det passade mig bra. Det var under en av det första årets obligatoriska kurser som jag fick upp mitt intresse för algoritmer. Jag läste också kurser i artificiell intelligens och i maskininlärning. Maskininlärning innebär att man får maskiner att inte bara utföra komplicerade processer, utan också lära av sina misstag genom feedback i systemet. Ett exempel är när man lär ett e-postsystem att filtrera bort spam.

Vad har du haft mest nytta av i din utbildning?
- På Ericsson har jag haft stor nytta av effektivitetstänkandet, hur man gör algoritmer mer effektiva. En femprocentig effektivisering gör stor skillnad och innebär en stor kostnadsbesparing. Tanken är att uppnå så hög effektivisering som möjligt, utan att behöva byta hårdvara. Just nu sysslar vi med parallellprogrammering (det har jag också läst en kurs i), vi har bytt till en processor med åtta kärnor och ska anpassa det aktuella programmet för att dra nytta av hårdvaran.

Finns det något du saknar i din utbildning?
- Jag kan inte säga att jag saknar någonting i utbildningen. Flexibiliteten i utbildningen gjorde ju egentligen att den hade allt. Jag har allt från randomiserade algoritmer till psykologi i min examen, vilket jag tycker är fint. Vi fick en bra programspråksbakgrund, som gör att man kan sätta sig in i olika programspråk utan större svårigheter, även om man inte vet så mycket om dem sedan tidigare. Just nu jobbar jag t.ex. som C-programmerare, utan att ha läst särskilt mycket C-programmering.
 

/Februari 2009


Text: Catharina Jerkbrant

 

Sidansvarig: Catharina Jerkbrant|Sidan uppdaterades: 2013-09-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://itufak.gu.se/samverkan/alumn/alumnintervjuer/olof_mogren/
Utskriftsdatum: 2020-07-13