Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Via Japan till Lindholmen och Systemvetenskap

Teysir Hassan läste "Systemvetenskap; människa, IT och organisation". Nu arbetar han på Centrums stadsdelsförvaltning inom Göteborgsregionens traineeprogram

Utmaningen är att hitta balansen mellan människa och IT-system, att anpassa systemen efter verksamheten och inte tvärtom

Efter gymnasiet på NTI, El & Data med inriktning programmering, åkte Teysir till Japan med vänner för att läsa japanska. Det som skulle bli ett års språkstudier blev till två och han började undersöka möjligheterna att gå en IT-utbildning i landet.

– Jag hade planer på att stanna för att läsa IT och de japanska universiteten såg mig som en intressant student. De ringde faktiskt upp mina språklärare för att diskutera om jag skulle kunna läsa vidare där, ler Teysir. De aktuella utbildningarna i Japan var väldigt tekniskt inriktade och det var en av anledningarna till att jag valde att åka hem och läsa i Sverige.

Att det blev just systemvetenskap var ingen slump utan något som växt fram under ett par år.

– I grundskolan hade jag ett stort intresse för datorer och en dröm att jobba med programmering, men i gymnasiet upptäckte jag att ren programmering inte var min grej. I systemvetenskapen hittade jag en blandning mellan ”hårt” och ”mjukt” som jag gillar!

Givande traineeprogram med goda chanser till jobb

Teysir arbetar idag med IT-frågor på Centrums stadsdelsförvaltning inom Göteborgsregionens traineeprogram.

– Jag arbetar som utvecklingsledare och cheferna på förvaltningen är mina kunder. Utvecklingsavdelningen ger stöd åt förvaltningarna och de olika sektorerna: vad behöver göras och hur? Utmaningen är att hitta balansen mellan människa och IT-system, att anpassa systemen efter verksamheten och inte tvärtom.

Programmet löper under 14 månader och under tre av dessa får man välja en annan förvaltning att jobba på. Under den valbara perioden jobbade Teysir på stadsledningskontoret och är idag fortfarande delaktig i projekten, som bland annat innebär behovsanalyser och förslag på förbättringar i verksamheters IT-system. Teysir menar att det var väldigt bra att jämföra de olika förvaltningarnas arbetssätt och organisation.

– På stadsdelsförvaltningen arbetar jag mycket närmare de olika verksamheterna, medan stadsledningskontoret har ett fokus på hela staden och jobbar på en mer övergripande nivå, säger Teysir. Ett av projekten på stadsledningskontoret handlar om att vidareutveckla intranätet. Tidigare var det bara stadsdelarna som hade ett gemensamt intranät, men nu ges möjlighet för hela staden. Jag har också varit med i processen att skapa och genomföra interna utbildningar för olika IT-verktyg på förvaltningen.

– Ett annat projekt där jag var med som stöd gällde introduktion av teknik för äldre. Att arbeta mot exempelvis äldreomsorgen är givande eftersom man verkligen känner att man gör samhällsnytta!

– Vi är tretton trainees inom programmet och jag har förstått att många av de tidigare deltagarna har erbjudits fortsatt anställning. Så det finns goda chanser till jobb, men det ska givetvis stämma från båda håll.

Strategiskt arbete målet efter examen

Efter examen hade Teysir en klar bild av vad han ville göra - inte bara koda utan helst hoppa över det steget och arbeta på en mer strategisk och analytisk nivå i en verksamhet. Han menar att det blev ett litet glapp mellan förväntningar och verklighet.

– Traditionellt börjar man som utvecklare och jobbar sig uppåt. På många av de mer analytiska tjänsterna behövdes några års erfarenhet, säger Teysir. Medan jag sökte jobb arbetade jag med bildhantering för en webb-butik och jag utförde också fotouppdrag för IT-fakulteten. Jag hade tankar på att börja läsa interaktionsdesign, som jag tycker är väldigt spännande. Nu får jag arbeta med det på andra sätt på förvaltningen, vilket är kul.

Bra helhetstänk i utbildningen

Teysir tycker att utbildningen i systemvetenskap har ett bra helhetstänk, där balansen mellan människa och maskin är utmärkande.

Inom området förändringsarbete diskuterade vi hur människor fungerar som individer och i grupp. I några av kurserna fanns inslag av till exempel evolutionsteori och gruppdynamik och vi hade en särskild kurs i organisationsteori.

Traineeprogrammet blev en bekräftelse på att jag vill arbeta strategiskt, att fånga upp kraven och försöka göra saker annorlunda. Det har utbildningen förberett mig för på ett bra sätt

Teysir berättar att han under GÖSTA-dagarna (arbetsmarknadsdagar som studenterna själva arrangerar) fick bra möjligheter att knyta kontakter med potentiella arbetsgivare, men att det även hade varit jättebra med en praktikperiod.

– En del av mina kurskamrater kände också av det här glappet, säger Teysir. Vad kan jag förvänta av första jobbet?” Vad förväntar sig dom av mig”? Här hade en praktik nog hjälpt till att överbrygga det, säger Teysir.

Vill jobba som användbarhetsexpert

Teysir hade ett tydligt mål efter examen. Vad hoppas han då på när han blickar framåt?

– Framöver skulle jag vilja jobba med interaktionsdesign på olika sätt och helst på en tjänst inom Göteborgs stad, säger Teysir. Mitt intresse för användbarhet och interaktionsdesign hjälper mig att tänka kring förbättringar när jag möter verkliga behov direkt i verksamheterna. Jag skulle exempelvis kunna jobba som användbarhetsexpert.

Vissa system inom förvaltningen är inte så användarvänliga och det hade varit givande att utveckla dem och ställa sig frågan "Hur kan jag göra det här ännu bättre!"

 

Anna Ohlsson, 2012

IT med människor och samhällsnytta i fokus

Teysir Hassan arbetar som utvecklingsledare i ett traineeprogram för Centrums stadsdelsförvaltning. Teysir har ett stort intresse för kopplingen människa och it och skulle vilja jobba med interaktionsdesign och användbarhetaspekter framöver.

Sidansvarig: Catharina Jerkbrant|Sidan uppdaterades: 2019-08-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://itufak.gu.se/samverkan/alumn/alumnintervjuer/teysir-hassan/
Utskriftsdatum: 2020-07-13