Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hårdrocken tog Bharat till Sverige och jobbet på Volvo Technology

Intervju med Bharat Konka, student på masterprogrammet i Software Engineering år 2009-2011. Sedan augusti 2011 arbetar Bharat Konka med testning av programvara för inbyggda system på Volvo Technology.

Bharat Konka anställdes på Volvo Technology till stor del tack vare att han fick visa upp sin kompetens i ett examensarbete han skrev för Volvo Technology under våren 2011. När en tjänst utannonserades externt sökte Bharat och fick tjänsten.

Vad jobbar du med just nu?

– Jag arbetar som mjukvarutestare för inbyggda system, säger Bharat Konka. Jag ingår i en grupp som är specialiserad på testning och ämnet för examensarbetet var ett förslag från dem. Examensarbetet var en fallstudie om metoder och verktyg för testning av programvara.

– Området är helt nytt för mig. Det dyker upp nya saker varje dag som jag måste lära mig och det håller mig på topp. Jag hade också turen att hitta en arbetsplats där de övriga personerna i min grupp är väldigt erfarna och jag lär mig mycket av dem. Och jag känner också att jag framgångsrikt kan använda mig av det jag lärde mig under min utbildning.

Hur hamnade du i Sverige?

– Jag är från Hyderabad i Indien, en ganska stor stad med 4,5 miljoner invånare, säger Bharat. Jag har en utbildning på kandidatnivå i informationsteknik vid Osmania University i Hyderabad. Sedan brukar valet stå mellan att göra sin masters i USA, Storbritannien eller i Indien. Men eftersom jag är en person som tycker om att utforska saker bestämde jag mig för att istället läsa min masterutbildning i Sverige. Jag ville uppleva en helt ny kultur och ett nytt folk. Ett annat skäl var att mina favoritband inom progressive/death metal är från Sverige, och genom att bo här skulle jag kunna lyssna på dem live betydligt oftare! Men utöver musiken visste jag nästan ingenting om Sverige.

Vad tycker du om din masterutbildning i Software
Engineering?

– Jag gillar verkligen idén med att inte ha några tentor på programmet och att vi har fått genomföra uppdrag i stället, säger Bharat. En kurs, Technical Challenge Project, gick parallellt med våra övriga kurser och det vi lärde oss under de andra kurserna var vi tvungna att använda i projektet. Jag gillar också att programmen inom Software Engineering här i Göteborg är utformade för att tillgodose industrins behov.

– Och jag skulle definitivt rekommendera kursen i Research Methods. Det är en riktigt bra kurs i hur man med olika metoder samlar in data – genom att göra intervjuer, ta del av reviews och litteratur etcetera och även hur man skriver en god vetenskaplig artikel. Du lär dig att göra intelligenta bedömningar om den forskning du tar del av, dvs. om forskningen är något att sätta sin tilltro till eller inte. Jag hade gärna sett att den här kursen placerades vid utbildningens start. Det är en stor hjälp att skaffa sig ett kritiskt tänkande redan från början.

Har du några framtidsplaner?

– Jag är väldigt nöjd som det är just nu! Min karriär går i rätt riktning. Jag känner att jag kan använda mig av det jag lärt mig under min utbildning och folket på Volvo Technology är nöjda med mig. Jag har många vänner här och ett tag under min utbildning hade jag tillsammans med några andra studenter ett band inom funk metal. Medlemmarna var från Palestina, Indien och Sverige och jag hittade två av dem på kandidatprogrammet i Software Engineering and Management. Det är mycket på gång i Göteborg och jag får se mycket av mina favoritband här. Nästan alla stora metal-band har spelningar i Göteborg.

 

Januari 2012

Text & bild: Catharina Jerkbrant

F.d. student på mastersprogrammet i Software Engineering

Bharat Konka
Bharat Konka från Hyderabad i Indien arbetar med testning av mjukvara i ett team på Volvo Technology.

Sidansvarig: Catharina Jerkbrant|Sidan uppdaterades: 2012-03-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?