Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Doktorsexamen och disputation

En disputation kan ses som slutprov på forskarutbildningen där den forskarstuderande försvarar sin doktorsavhandling offentligt.

Tidsplanering:

Anhållan om att få disputera

Senast sex veckor före tänkt disputationsdatum anhåller viceprefekten för utbildning på forskarnivå vid din institution om att du ska få disputera. Anhållan föregås av en genomgång av föreslagen opponent och betygsnämnd och ett klartecken från dessa. Genomgången sker i samråd med handledare och doktorandexaminator. När detta är klart skickar viceprefekten in en anhållan till fakultetskansliet. Kansliets handläggare registrerar anhållan och kontaktar sedan Universitetsbiblioteket som skapar ett konto för dig i GUPEA där du senare ska e-spika din avhandling.

Boka lokal

Doktoranden bokar själv lokal för sin disputation. Tänk på att boka så snart du har fått ett godkänt disputationsdatum!

Avhandling till tryck

Boka tid för tryck senast sex veckor före disputationen - tryckprocessen kan ibland ta lång tid beroende på tryckeriets arbetsbelastning. Tänk på att anlita ett tryckeri som finns i universitetets avtalsdatabas, vi kan annars bli skadeståndsskyldiga.
Mer information om tryckning

Spikblad

I varje avhandling ska ett spikblad finnas inlagt. Doktoranden producerar detta själv och trycker det samtidigt med avhandlingen.
Mer information om spikblad

Omslag

Fakultetskommunikatören producerar omslaget till din avhandling och behöver ha in relevanta uppgifter etc. senast två veckor före tryck.
Mer information om omslag

E-spikning

Senast tre veckor före disputation ska avhandlingen e-spikas i GUPEA. E-spikning är obligatoriskt.
Mer information om e-spikning

Fysisk spikning av avhandling

Även den fysiska spikningen sker senast tre veckor före disputation. Spikningen görs i entrén till universitetets huvudbyggnad i Vasaparken. Du får låna spik och hammare i informationsdisken i entréplan.
Mer information om spikning

Spridning av avhandling

Det är doktorandens uppgift att se till att opponent, deltagarna i betygsnämnden samt betygsnämndssuppleant får var sitt exemplar av avhandlingen direkt efter tryck. Kontrollera med din institution om det finns en distributionslista över andra lärosäten etc. som bör också få avhandlingen.

Pressmeddelande

Det kan vara lämpligt att gå ut med ett pressmeddelande om avhandlingen och dess forskningsresultat i samband med disputationen. Hör med kommunikatören på din institution om hur du bör göra, senast två veckor före disputation. Om du väljer att skriva ett pressmeddelande, tänk på att du behöver vara nåbar och kunna svara på frågor runt den tidpunkt då pressmeddelandet släpps.

Ta ut doktorsexamen

Efter godkänd disputation och om alla dina kurser är avklarade kan du ansöka om att få ut din doktorsexamen. Ansökan görs via Göteborgs universitets formulär för doktorsexamen.

Ansökan om examen på forskarnivå

Doktorspromotion

Den årliga doktorspromotionen som äger rum under senare delen av oktober är universitetets största högtid. Vid denna blir de som avlagt doktorsexamen promoverade under högtidliga former. Om du har fått din doktorsexamen registrerad senast 30 juni får du en inbjudan till höstens promotion samma år.

Om doktorspromotionen

Anvisningar, opponent

IT-fakultetens guide för opponent vid disputation:

Anvisningar, opponent

Betygsnämndsprotokoll

Betygsnämndsprotokoll

Ansökan om examen

Så här ansöker du om en examen på forskarnivå vid Göteborgs universitet

Kontaktinformation

Cecilia Ihse

IT-fakulteten, 412 96 Göteborg

Besöksadress:
Lindholmsplatsen 1

Telefon:
031-786 9037, mobiltel: 0766-22 90 37

Sidansvarig: Cecilia Ihse|Sidan uppdaterades: 2017-10-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?