Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att förstå och understödja processen kring mjukvaruutveckling

Rodi Jolak från Syrien är doktorand inom Software Engineering och hans forskningsfokus handlar om att förstå hur mjukvaruarkitekter kommunicerar och samarbetar under processen med att utveckla ny mjukvara. Vilka är mjukvaruarkitekternas utmaningar och behov – och vad kan det finnas för lösningar för att understödja processen?

Vad handlar ditt forskningsområde om?

– Min forskning fokuserar på mjukvarudesign och modellering, säger Rodi Jolak. Målet för min avhandling är att förstå och stödja utvecklarnas process och samarbete när de designar mjukvara.

– När ett nytt mjukvarusystem ska tas fram startar processen med att analytikerna i projektet samlar in alla kravspecifikationer från kunden. Kravspecifikationerna ligger till grundför designbesluten när det gäller mjukvarans struktur och beteende. Mjukvaruarkitekterna dokumenterar även dessa designbeslut genom att skapa arkitektperspektiv – ofta i form av UML models. UML står för ”Unified Modeling Language” och är helt enkelt en standard för att modellera mjukvarusystem. De dokumenterade designbesluten – modellerna – förmedlas till programmerarna som en guide för implementeringen. När modellerna är tillräckligt noggrant specificerade och detaljerade kan programmerarna använda sig av dessa för att automatiskt generera kod.

– Jag vill försöka förstå hur mjukvaruarkitekterna kommunicerar och samarbetar när de skapar sina designbeslut. Jag undersöker de utmaningar som finns kring designen och även arkitekternas behov. Utifrån min forskning kan jag sedan föreslå nya lösningar för att understödja hela processen vid mjukvarudesign.

Vad fick dig att vilja utbilda dig till forskare?

– Jag började fundera på forskning som en möjlig karriär under min tid som masterstudent. Parallellt med studierna arbetade jag i industrin som mjukvaruutvecklare och kunde jämföra. Den främsta orsaken till mitt intresse för forskarvärlden är nog den höga grad av frihet du har som forskare inom akademin. Inom industrin drivs du ofta av andra människors beslut och planer, medan du i akademin själv blir den huvudsakliga drivkraften bakom dina beslut och ditt arbete.

– Ett annat skäl för att välja akademin är att du på ett mycket konkret sätt bygger och stärker de färdigheter du har – och också hela tiden utveckla nya färdigheter. Du förbättrar din förmåga att analysera problem och utforska och utvärdera lösningar. Du utvecklar din förmåga att kommunicera och skriva forskningsartiklar, eftersom du vanligtvis samarbetar tätt med andra forskare och lär dig mycket av dem.

– En doktorsexamen är också i mycket bokstavlig form ett projekt och du blir definitivt en bra projektledare. Du definierar dina mål och planerar hur du ska uppnå dessa mål. Du lär dig hur du sätter milstolpar, hanterar risker och utvärderar dina doktorandresultat.

– Du reser också mycket som forskare, vilket är något jag gillar. Du åker på konferenser i olika delar av världen, möter experter inom ditt område, pratar med dem, lär dig av dem – och får många nya erfarenheter.

Hur blev du doktorand just i Sverige?

– Jag är född i Aleppo i Syrien. Jag lämnade Syrien när jag var 19 år för att först läsa en kandidatexamen i Information Engineering och sedan en masterutbildning i Engineering of Computing Systems vid Politecnico di Milano i Italien. Lite senare började jag söka efter doktorandanställningar och hittade en intressant tjänst vid avdelningen för software engineering här i Göteborg. Jag gjorde en online-ansökan och efter en tid blev jag kontaktad via Skype av ansvarig professor som ställde en del frågor. Därefter blev jag inbjuden till en fysisk intervju i Göteborg och till slut blev jag lyckligtvis den person de valde för anställningen.

Hur ser dina planer för framtiden ut?

– Jag har sökt en postdoc-tjänst i samma miljö där jag just nu arbetar som doktorand, institutionen för data- och informationsteknik, som är integrerad mellan Chalmers och Göteborgs universitet. Jag föredrar att stanna i Sverige eftersom jag uppskattar kvaliteten på forskningen och även livskvaliteten här. Folk visar respekt, både inom akademin och utanför. Den service man får från universitetet är väldigt fin och administratörerna är alltid redo att hjälpa dig – om du har en fråga får du feedback direkt. Jag håller tummarna för att jag får jobbet här i Göteborg!

 

Rodi Jolak disputerade 2 mars 2020 kl 13.00

 

Text och foto: Catharina Jerkbrant


________________________________________

Forskningsartiklar – ett urval:

 

Rodi Jolak, doktorand i Software Engineering

Rodi JolakDen höga graden av frihet och känslan av att ständigt få utveckla nya färdigheter är några av de saker som Rodi uppskattar mest med att arbeta i forskarvärlden.

Sidansvarig: Cecilia Ihse|Sidan uppdaterades: 2020-03-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?